Vragen? Bel ons:
+31(0)6-50657034

TT Assen

TT Assen

De 88e Dutch TT van Assen!

29 juni t/m 1 juli.

Bestel uw kaarten!

tt logo vierkant                tt rossi-vs-marquez-assen-motogp

De mooiste wedstrijd van de gehele MotoGP kalender. Onze eigen TT van Assen.

Dit jaar voor de 3e keer op zondag en sinds lange tijd de wedstrijd in juli.

Entreekaarten voor talud of tribune zijn eenvoudig te bestellen in onze ticketshop. Klik op het kopje MotorSportTickets en u komt in onze webshop terecht.

Bestellen, factuur printen en de kaarten komen een paar weken voor het evenement uw kant op.

 tt                           tt festival

 

Historie

Dutch TT door de jaren heen

De eerste Dutch TT werd gehouden op zaterdag 11 juli 1925. Er was nog geen sprake van een ‘echt’ circuit. Het waren races op de openbare weg. Als circuit diende de 28,4 km lange wegendriehoek tussen Rolde (start/finish), Borger en Schoonloo.

Als organisator trad de in 1922 opgerichte Motorclub ‘Assen & Omstreken’ op.

Het jaar daarop verhuisde de tweede Dutch TT naar Assen waar, even ten zuiden van de Drentse hoofdstad, een nieuw 16,5 km lang parcours gevonden werd. Dat deed dienst tot en met de 24e TT in 1954, jaarlijks – uitgezonderd de periode 1940-1945 – als circuit.

In 1936 ging de organisatie van de TT over van de Motorclub Assen naar de speciaal daartoe opgerichte Stichting Circuit van Drenthe en in 1939 werd de vijftiende Dutch TT verreden. Vervolgens zorgde de Tweede Wereldoorlog voor een onderbreking van zes jaar.

In 1946 werd de draad weer opgepakt, zij het slechts nationaal, maar vanaf 1947 was de Dutch TT weer een internationaal evenement. Het circuit van Assen is de enige op de kalender, waar sinds de invoering van het FIM wereldkampioenschap in 1949, elk jaar een wedstrijd is verreden.

Met de 25e Dutch TT in 1955 werd het speciaal gebouwde 7,7 km lange circuit in gebruik genomen en dat nieuwe circuit betekende tevens dat ook de zijspannen aan het programma konden worden toegevoegd.

Het in 1955 aangelegde circuit onderging in 1984 een complete renovatie. Met het inkorten van de noordlus werd de lengte met 1,5 km teruggebracht tot 6,1 km.

In 1989 werd de accommodatie vernieuwd en fors uitgebreid en de breedte van de baan werd door een toevoeging van 3 meter op 10 meter gebracht.

In 1992 werd het huidige TT Circuit Assen voor het eerst permanent onttrokken aan het openbare verkeer.

Na afloop van het seizoen 2003 is aan een verdere verbetering van de publieksaccommodatie gewerkt. Tevens kwam er een fraai motorpark waarop zo’n 12.000 motoren, via jiffy of middenbok, geparkeerd kunnen worden op betonnen stroken.

 tt parkeren

Vanaf 2006 is de bekende noordlus verdwenen en is het circuit verder ingekort. Door de jaren heen wordt er veel ondernomen om het circuit aan te passen aan de moderne tijd. Vorig jaar werd een prachtige nieuwe tribune opgeleverd in de Haarbocht, dit jaar wordt de Winterdijktribune compleet vernieuwd.

In 2015 werd de overeenkomst met promotor Dorna voor het houden van de MotoGP verlengd tot en met 2026. Daarmee is het TT Circuit Assen tot en met 2026 verzekerd van motorsport op het hoogste niveau ter wereld.